"Natura jest wielką całością; siły działają zewsząd. Tylko ten może zrozumieć Naturę, kto potrafi otwarcie przyznać się do pracy z jej siłami."
Rudolf Steiner Kurs rolniczy, 1924
|
mgr inż. Waldemar Fortuna Konsultant, Stowarzyszenie Demeter-Polska Znak jakości Demeter |
Demeter to znak towarowy produktów pochodzących z rolnictwa biodynamicznego, oznaczający żywność najwyższej jakości. Mogą go używać tylko podmioty gospodarcze kontrolowane corocznie, które zawarły umowę licencyjną z Demeter-International. W trakcie inspekcji sprawdza się przestrzeganie rygorystycznych standardów produkcji Demeter.
Narodziny metody biodynamicznej
Od 7 do 16 czerwca 1924 r. Rudolf Steiner wygłosił 8 wykładów o rolnictwie w majątku Koberwitz (Kobierzyce koło Wrocławia). Wizjonerski myśliciel wyjaśniał, że rolnictwo jest powiązane z całym Kosmosem. Tak narodziło się współczesne rolnictwo ekologiczne. Już w trakcie kursu powołano do życia organizację w celu wypróbowywania przekazanej wiedzy w praktyce i prowadzenia badań naukowych. Cztery lata później wybrano imię greckiej bogini płodności Demeter do oznaczania produktów wytwarzanych w gospodarstwach biodynamicznych.
Każde gospodarstwo to indywidualny organizm
Rolnicy Demeter traktują swoje gospodarstwa jak żywe organizmy. Ludzie, rośliny, zwierzęta i gleba współdziałają ze sobą. W gospodarstwach biodynamicznych czuć wyjątkową atmosferę. Dzieje się tak dzięki indywidualnemu charakterowi organizmu gospodarstwa: liczba utrzymywanych zwierząt jest dostosowana do jego powierzchni, a ich obornik zapewnia trwałą żyzność gleby i pełną dojrzałość roślin. Zwierzęta dostają paszę wyprodukowaną w gospodarstwie, a człowiek otrzymuje żywność najwyższej jakości.
Kwintesencja biodynamiki – preparaty biodynamiczne
Preparaty biodynamiczne to lekarstwo dla gleby. Preparaty kompostowe przygotowuje się z roślin leczniczych: krwawnika, rumianku, pokrzywy, dębu, mniszka i kozłka, a preparaty opryskowe – z obornika bydlęcego i kwarcu. Preparaty biodynamiczne wpływają korzystnie na wielkość i jakość plonów.
Żywność dla ciała, duszy i ducha
Przetwórstwo żywności prowadzone według standardów Demeter zachowuje wysoką jakość surowców z gospodarstw biodynamicznych – konsumenci otrzymują produkty pełne naturalnych smaków i aromatów. Można stosować jedynie 13 dodatków do żywności (w przetwórstwie konwencjonalnym używa się 350 substancji, a w rolnictwie ekologicznym według standardów unijnych – 47). Zamiast syntetycznych substancji wzmacniających smak i zapach stosuje się ekstrakty olejków eterycznych lub wyciągi z roślin. Niedozwolona jest homogenizacja mleka i stosowanie azotynu sodu do peklowania mięsa.
Poszanowanie integralności roślin i zwierząt
Stosowanie i reprodukowanie nasion oraz materiału roślinnego wytworzonego przy użyciu nowych technik hodowli roślin jest zabronione. Używa się naturalnie zapylanych odmian roślin, reprodukowanych w rolnictwie biodynamicznym. Chów zwierząt zgodnie z wymaganiami dobrostanu jest ważną częścią gospodarstwa rolnego. Niedozwolone jest usuwanie rogów i utrzymywanie zwierząt pozbawionych rogów.
Demeter-International, federacja organizacji certyfikujących
Demeter-International jest organizacją ogólnoświatową, założoną w 1997 roku. Jej głównym zadaniem jest nadzór nad standardami produkcji rolniczej, przetwórstwa i wymogów na potrzeby światowego handlu produktami Demeter oraz ochrona znaków towarowych: DEMETER, biodynamiczny i pokrewnych.